Τα ‘φερε από ‘δω, τα ‘φερε από ‘κει, τελικά τα κατάφερε ο Παναθηναϊκός… Χωρίς πανικό, με μελετημένες και προσεκτικές κινήσεις, συμμάζεψε την κατάσταση και μπορεί να καυχιέται πως με 7 εκατομμύρια λιγότερα σε σχέση με πέρυσι έφτιαξε μια ομάδα ικανή να διεκδικήσει και τους τρεις στόχους. Κι εντάξει, μπορεί να μην συγκαταλέγεται στα πολύ μεγάλα φαβορί για την Ευρωλίγκα, αλλά δημιούργησε μια ομάδα εξίσου ανταγωνιστική με την περσινή περίοδο που θα μπορούσε να επαναλάβει την περσινή έκπληξη, καλύπτοντας τις αδυναμίες της και αναδεικνύοντας τα προτερήματα της.
Στην ουσία ο Παναθηναϊκός έχασε ολίγη ποιότητα και πρόσθεσε ποσότητα… Δηλαδή,
αναγκάστηκε να αφήσει τους Φώτση, Νίκολας και να τους αντικαταστήσει με τους Σμιθ, Πατ Καλάθη και Λόγκαν. Αναμφισβήτητα, το κενό που άφησε πίσω του ο Φώτσης είναι τεράστιο, αλλά επειδή παίκτες σαν κι αυτόν δεν βρίσκεις πουθενά, ο Ομπράντοβιτς προσπάθησε να καλύψει το κενό με τη λογική «δύο σε ένα». Αναμφισβήτητα, ο Σμιθ δεν είναι Φώτσης και γι αυτό ο «Ζοτς» φρόντισε με την απόκτηση του Πατ να προσθέσει έναν παίκτη που διαθέτει χαρακτηριστικά «4αριού», παίζει στο «3» και άρα μπορεί να καλύψει κάποια από τα στοιχεία που είχε ο Φώτσης και δεν έχει ο Σμιθ…
Με την απόκτηση του Λόγκαν και την επιστροφή του Γιασικεβίτσιους, ο Παναθηναϊκός θα επιχειρήσει να φτιάξει ένα δίδυμο που θα είναι καλύτερο από τον «καλό Νίκολας». Ο Αμερικανός που προσαρμόστηκε σε χρόνο ρεκόρ, μπορεί να δώσει σουτ, ταχύτητα, ενώ ο Σάρας θα δώσει δημιουργία στο πικ εν ρολ, αξιόπιστο σουτ από τα 6,75μ. και ηγετική ικανότητα που είναι απαραίτητη, μετά την αποχώρηση των Νίκολας και Φώτση…
Τα δύο πρώτα φιλικά έδειξαν τα πλεονεκτήματα, έδειξαν και τις αδυναμίες… Νομίζω πως η φράση που έγραψε ο Δημήτρης Ιτούδης στο επίσημο blog του αντικατοπτρίζει απόλυτα το πρόβλημα που έκανε «μπαμ» και το διαπίστωσε με το «καλημέρα» και το προπονητικό τιμ…«Στο πρώτο ματς με τη Φενέρ το μεγαλύτερό μας πρόβλημα ήταν η αμυντική μας δυσλειτουργία και αστάθεια. Δεν είχαμε επικοινωνία στο κομμάτι αυτό, δεν είχαμε αλληλοκάλυψη και ήμασταν αργοί στις αντιδράσεις μας. Βρισκόμασταν σε αντίδραση και όχι σε δράση. Κι εμείς αυτό που λέμε είναι ότι στην άμυνα πρέπει να βρισκόμαστε σε δράση», έγραψε ο συνεργάτης του «Ζοτς» κι αυτά τα περί «δράσης» και «αντίδρασης» είναι «όλα τα λεφτά».
Είδα όλο το παιχνίδι με τη Ζαλγκίρις ήταν φανερό πως ο Σμιθ, ο Πατ Καλάθης έμοιαζαν να μην γνωρίζουν καλά – καλά τι θα πει «επιθετική άμυνα». Υπήρχαν φάσεις που ο αντίπαλος… έκοβε βόλτες στη ρακέτα κι έφτανε στο αντίπαλο καλάθι, είτε επειδή η προσωπική άμυνα ήταν κακή, είτε επειδή δεν υπήρχαν οι απαραίτητες αλληλοκαλύψεις.
Είναι σίγουρο πως είναι πολύ νωρίς για τα όποια συμπεράσματα και είναι δεδομένο ότι και τα δύο παιδιά θα χρειαστούν αρκετό χρόνο για να αντιληφθούν την αμυντική φιλοσοφία. Για να παίξεις την άμυνα του Ομπράντοβιτς θα πρέπει να είσαι συγκεκριμένος στο 101% και οι Σμιθ, Καλάθης θέλουν να το φτάσουν, αλλά δεν είναι καν στο 60%!
Το επιθετικό ταλέντο και των δύο είναι δεδομένο, αποδεικνύεται άλλωστε από την ευκολία με την οποία έβαζαν την μπάλα στο καλάθι, δημιουργώντας φάσεις για τον εαυτό τους και παίζοντας άνετα στο «ένας εναντίον ενός». Αλλά είπαμε, για να παίξεις στον Παναθηναϊκό αυτό δεν φτάνει και να ‘στε σίγουροι πως και οι δύο το ‘χουν αντιληφθεί από την πρώτη μέρα…
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου