Η άποψη μου για την ΠΕΚ και η όποια άποψη είχα σταμάτησε να υφίσταται πριν γίνει η πολυμετοχικότητα ,αφού η ΠΕΚ ποτέ δεν μπήκε στην ΠΑΕ σαν μια οντότητα όπως έτσι προγραμματιζόταν. Μέχρι τότε η ΠΕΚ έκανε μόνο καλό στον Σύλλογο ,αφού επιτέλους φάνηκε αυτό που κάποιοι λέγανε χρόνια ...πως υπάρχουν πολλοί οικονομικά επιφανείς Παναθηναϊκοί ,αλλά δεν εμφανίζονται. Τότε με την ΠΕΚ εμφανίστηκαν και δώσανε ένα όραμα για τον κόσμο του Συλλόγου.
Και δεν πέτυχε ,γιατί ποτέ η ΠΕΚ δεν μπήκε στην ΠΑΕ ,για να μπορέσουμε να την κρίνουμε ..
Και εδώ είναι η ερώτηση μου:
Γιατί δεν μπήκαν ισχυρά ονόματα όπως οι Βενιάμης ,Αλαφούζος ,Πατέρες ,Αγγελίδης και Ευγενίδης; Μιλάμε για ονόματα ,όχι τυχαία ..
Για τον λόγο που δεν μπήκαν υπάρχουν 2 εκδοχές : Ή ότι τους "πούλησε" ο Βγενόπουλος ,όπως είχε υποστηρίξει τον Σεπτέμβρη -νομίζω- ο Νίκας ,ή ότι δεν μπήκαν επειδή δεν πιστέψανε ποτέ στο εγχείρημα εν τέλει όπως υποστήριξε τον Σεπτέμβρη ο Βγενόπουλος..
Όπως και να χει η ΠΕΚ δρομολόγησε εξελίξεις και πέρασε την ΠΑΕ σε ένα μεταβατικό στάδιο ,που ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.
Πριν από 4 χρόνια, στις 18 Ιανουαρίου του 2008, η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση έδωσε στη δημοσιότητα την ιδρυτική της διακήρυξη, με τις αρχές και τους στόχους της. Το www.prasinanea.gr κάνει μία μικρή ιστορική αναδρομή...
Από τις 18 Ιανουαρίου του 2008 η καθημερινότητα του Παναθηναϊκού άλλαξε για πάντα... Μετά από 29 χρόνια μονοκρατορίας, βρέθηκε το
αντίπαλο δέος της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που θα αμφισβητούσε ανοιχτά την κυριαρχία της στην ΠΑΕ. Η Παναθηναϊκή Ενωτική Κίνηση έκανε την επίσημη εμφάνιση της, με επικεφαλής τον Ανδρέα Βγενόπουλο.
Έως τότε, ο Παύλος Γιαννακόπουλος ήταν εκείνος ο οποίος σήκωνε τη σημαία της αντιπολίτευσης. Ωστόσο ο ήπιος χαρακτήρας του και η προτίμηση του να αποφύγει έναν εμφύλιο εντός της οικογένειας του Τριφυλλιού, δεν επέτρεψαν στον κόσμο να συσπειρωθεί γύρω του.
Όμως στο πρόσωπο του Ανδρέα Βγενόπουλου και των ανθρώπων οι οποίοι τον πλαισίωναν, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού βρήκαν αυτούς οι οποίοι θα έφερναν την αλλαγή. Βρήκαν τον ηγέτη που έδωσε όραμα και ελπίδα, ο οποίος ήταν διατεθειμένος να συγκρουστεί με την πανίσχυρη οικογένεια Βαρδινογιάνη και να διεκδικήσει το άνοιγμα της ΠΑΕ.
Μέτα από μία σφοδρή αντιπαράθεση με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη και με αποκορύφωμα το συλλαλητήριο των 30.000 και πλέον οπαδών στο Πεδίο του Άρεως στις 14 Απριλίου του 2008, η ΠΕΚ δημιούργησε μία νέα κατάσταση στην πράσινη ΠΑΕ.
Από μοναδική ιδιοκτήτρια του Παναθηναϊκού, η οικογένεια Βαρδινογιάννη διατήρησε ρόλο μεγαλομέτοχου με ποσοστό 54,7%. Το υπόλοιπο 35,3% (10% έχει δια νόμου ο Ερασιτέχνης) πέρασε στην κατοχή επιφανών φίλων του Τριφυλλιού (μέλη της ΠΕΚ και μη), με τον Ανδρέα Βγενόπουλο να αποκτά το μεγαλύτερο μερίδιο με 10%.
Κατά πόσο η ΠΕΚ άλλαξε προς το καλύτερο ή το χειρότερο τον Παναθηναϊκό, είναι κάτι που θα το κρίνει ο ιστορικός του μέλλοντος. Τα γεγονότα είναι νωπά και τα συναισθήματα πολύ έντονα για να διατυπωθεί μία καθαρή άποψη τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το σίγουρο όμως είναι πως μετά την εμφάνιση της, ο σύλλογος δεν ήταν ποτέ πια ο ίδιος...
Ο ιδρυτής και ηγέτης
Αναμφίβολα, ο πρωταγωνιστής της ΠΕΚ ήταν ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Ήταν αυτός ο οποίος την ίδρυσε, αυτός ο οποίος έβαλε το χρόνο και την ενέργεια για να σχηματιστεί, αυτός ο οποίος συσπείρωσε και προετοίμασε το πλάνο της επόμενης μέρας και αυτός ο οποίος ανέλαβε προσωπικά την άγρια κόντρα με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη.
Βγενόπουλος συνέντευξη (Part 1) από greenfaliro
Τον Mr MIG είτε τον λατρεύεις, είτε τον μισείς... Μέση λύση δεν υπάρχει και αυτό τον καθιστά μία ξεχωριστή προσωπικότητα. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει φανατικούς υποστηρικτές και ορκισμένους εχθρούς δεν μπορεί παρά να είναι χαρισματικός. Ο Ανδρέας Βγενόπουλος είναι και με το παραπάνω και για αυτό κατάφερε να αλλάξει το ρου της πράσινης ιστορίας.
Ο Ανδρέας Βγενόπουλος αγαπά τον Παναθηναϊκό, τον υπηρέτησε ως αθλητής και έβαλε 22 εκατομμύρια ευρώ στην ΠΑΕ. Από την άλλη, ανέβασε στα ύψη τον πήχη των προσδοκιών, ίσως περισσότερο απ' ότι μπορούσε να ανταποκριθεί. Προσέφερε στο σύλλογο, έφερε μία νέα εποχή και φυσιολογικά, υπέπεσε και αυτός σε λάθη.
Βγενόπουλος συνέντευξη (Part 2) από greenfaliro
Άλλοι τον θεωρούν σωτήρα και απελευθερωτή και άλλοι προδότη και καταστροφέα... Όμως δεν είναι σωστό να κριθεί ακόμα, διότι δεν είναι σίγουρο ότι για την ανάμειξη του με τον Παναθηναϊκό πρέπει να χρησιμοποιούμε παρελθοντικό χρόνο. Το έργο ενός ανθρώπου κρίνεται όταν τελειώσει και ίσως του Βγενόπουλου να έχει μείνει ημιτελές...
Η ομάδα της ΠΕΚ
Όταν ιδρύθηκε η ΠΕΚ, δίπλα στον Ανδρέα Βγενόπουλο πήραν θέση πολλοί ισχυροί οικονομικά, φίλοι του Παναθηναϊκού. Εξέφρασαν μαζί του την επιθυμία για μία νέα εποχή, όπου η ομάδα θα ανέβαινε επίπεδο και θα στηριζόταν σε πολλούς και όχι μόνο στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Στην πολυμετοχικότητα όμως, λίγοι τον ακολούθησαν.
Αυτοί ήταν ο εφοπλιστής Μιχάλης Ζολώτας με 10 εκατομμύρια ευρώ, ο επιχειρηματίας Γιώργος Νίκας με 3 εκατομμύρια ευρώ, ο εφοπλιστής Γιάννης Ξυλάς με 3 εκατομμύρια ευρώ και ο εφοπλιστής Αδαμάντιος Πολέμης με 4 εκατομμύρια ευρώ. Στην ΠΑΕ μπήκαν επίσης ο Νίκος Πατέρας με 10 εκατομμύρια ευρώ, ο Παύλος Γιαννακόπουλος με 10 εκατομμύρια ευρώ και ο Παναγιώτης Δάβαρης με περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ.
Ο Μιχάλης Ζολώτας ήταν ο πρώτος ο οποίος αποστασιοποιήθηκε, για να τον ακολουθήσει ο Γιάννης Ξυλάς λίγο καιρό αργότερα. Στην πορεία ο Γιώργος Νίκας διαφοροποιήθηκε από τον Βγενόπουλο και ανέλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά σύντομα έκανε στην άκρη. Μοναδικός ο οποίος παραμένει ενεργός, τουλάχιστον από πλευράς ενασχόλησης, είναι ο Αδαμάντιος Πολέμης, συμμετέχοντας στη διοίκηση και παρακολουθώντας την ομάδα.
Η ιδρυτική διακήρυξη της ΠΕΚ
Η ιδρυτική διακήρυξη της ΠΕΚ αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της στις 18 Ιανουαρίου του 2008. Σήμερα, τέσσερα χρόνια αργότερα, το www.prasinanea.gr την αναλύει και διαπιστώνει τι επιτεύχθηκε και τι όχι... Χωρίς φυσικά η ευθύνη για όσα δεν έγιναν, να βαραίνει μόνο την ΠΕΚ...
"Η "ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ" είναι μια κίνηση που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία φιλάθλων και παλαιών αθλητών οι οποίοι συμφωνούν σε ένα κοινό όραμα: Προσβλέπουν σ’ έναν Παναθηναϊκό πολυμετοχικό, ενιαίο και αδιαίρετο, έναν Παναθηναϊκό πρωταγωνιστή σε όλα τα αθλήματα, παράδειγμα λειτουργίας και συνεισφοράς στην Ελληνική κοινωνία".
Κανείς δεν μπορεί να πει πως το όνειρο των ανθρώπων που δημιούργησαν την ΠΕΚ δεν ήταν ένας ενιαίος, αδιαίρετος και πρωταγωνιστής Παναθηναϊκός. Ωστόσο τέσσερα χρόνια αργότερα, ο σύλλογος είναι διασπασμένος και βρίσκεται στο κατώφλι του οικονομικού κραχ σχεδόν σε όλα τα τμήματα του.
"Μας ενώνει η απόφασή μας να ξεπεράσουμε την κατάσταση διάσπασης, διχόνοιας και απαξίωσης που επικρατεί στο Σύλλογό μας με ελάχιστες εξαιρέσεις".
Η ΠΕΚ, όπως και οι άλλοι άνθρωποι οι οποίοι ενεπλάκησαν στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός, δεν κατάφεραν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, να παραμερίσουν εγωισμούς και φιλοδοξίες και να εργαστούν με ομόνοια για το καλό του Τριφυλλιού.
"Μας δυναμώνει η αποφασιστικότητά μας να βοηθήσουμε, στη δημιουργία μιας νέας αφετηρίας για τον Παναθηναϊκό στην αρχή του δεύτερου αιώνα της λειτουργίας του".
Ο δεύτερος αιώνας ζωής του Παναθηναϊκού άρχισε ονειρικά... Πανίσχυροι άνθρωποι στη μετοχική σύνθεση, δυνατή διοίκηση, ποδοσφαιριστές αξίας και ο κόσμος μονοιασμένος. Δυστυχώς, η συνέχεια έχει εξελιχτεί σε δράμα...
"Μας χαλυβδώνει η δράση μας που έχει ως μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του Παναθηναϊκού για την υλοποίηση του πολυμετοχικού, ενιαίου, αδιαίρετου και «πρωταθλητή σε όλα τα σπορ» Παναθηναϊκού".
Ο πολυμετοχικός Παναθηναϊκός έχει τόσους εύρωστους επιχειρηματίες στη σύνθεση του, που καθένας να ανάλαμβανε ένα τμήμα του Ερασιτέχνη, όλα θα είχαν ρόλο πρωταγωνιστή και όχι κομπάρσου...
"Αυτός είναι μεγάλος ο Παναθηναϊκός που όλοι θέλουμε. Μεγάλος, ισχυρός, πρωταγωνιστής όχι μόνον στα ελληνικά αλλά και στα ευρωπαϊκά γήπεδα. Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόχος και θα τον πετύχουμε, γιατί είμαστε εκατομμύρια «πράσινες καρδιές» και τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει!"
Δυστυχώς, σταμάτησαν... Όχι μόνο με ευθύνη δική τους, αλλά και με δική τους... Ο Παναθηναϊκός των διπλών σε Μιλάνο και Ρώμη, των προκρίσεων στους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουρόπα Λιγκ, των Σισέ και Ζιλμπέρτο, δεν υφίσταται πλέον... Έφτασε να αποκλειστεί Αύγουστο μήνα από τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ...
Ο επίλογος
Η ΠΕΚ ήταν μία προσπάθεια που άρχισε με τις καλύτερες προοπτικές και κατέληξε σε οδυνηρή αποτυχία. Οδυνηρή επειδή εκατομμύρια οπαδοί του Παναθηναϊκού στήριξαν τις ελπίδες τους πάνω της και τελικά αυτή δεν ανταποκρίθηκε.
Η γενική, έστω, καταγραφή των πεπραγμένων της ΠΕΚ και του Ανδρέα Βγενόπουλου είναι ένα έργο σύνθετο, που μπορεί να γίνει μόνο από έναν έμπειρο και ουδέτερο συγγραφέα σε ένα βιβλίο πολλών εκατοντάδων σελίδων. Και πάλι, σε αρκετούς τομείς θα εντοπίζονταν παραλείψεις, λάθη, εύνοια, αδικία, υποκειμενικές κρίσεις και συγκεχυμένες αναφορές.
Προτού κάποιος αποδόσει ευθύνες στην ΠΕΚ και στον Ανδρέα Βγενόπουλο, είναι υποχρεωμένος να σταθεί σε δύο παραμέτρους. Εξαιρετικά σημαντικές για να σχηματιστεί άποψη.
Πρώτον, ένα πρόγραμμα μπορεί να κριθεί ολοκληρωμένο μόνο εάν εφαρμοστεί. Και η ΠΕΚ δεν μπόρεσε να το εφαρμόσει, πολύ απλά διότι ακόμα και μετά την είσοδο της στην ΠΑΕ, ποτέ δεν έγινε ιδιοκτησία... Ιδιοκτήτης παρέμεινε ο Γιάννης Βαρδινογιάννης...
Δεύτερον, ουδέποτε η ΠΕΚ ή ο Ανδρέας Βγενόπουλος κατά την πρώτη διετία, εξέφρασαν την επιθυμία να αντικαταστήσουν την οικογένεια Βαρδινογιάννη. Αντίθετα, θέλησαν να εισάγουν ένα μοντέλο πολυμετοχικότητας χωρίς έναν ισχυρό μέτοχο.
Όπως γράφτηκε παραπάνω, η ΠΕΚ και ο Ανδρέας Βγενόπουλος θα κριθούν από τους ιστορικούς του μέλλοντος και όχι τώρα... Τότε θα εκτιμηθεί ο ρόλος τους και η συμβολή τους στον Παναθηναϊκό... Το σίγουρο είναι πως άλλαξαν για πάντα τη μορφή της ομάδας, όπως την ξέραμε για μία τριακονταετία...
http://prasinanea.gr/football/Dioikitika/article1579243.ece
Ακόμα ύμνους στον Βγενόπουλο γράφετε; Αλλά ξέχασα για όλα φταίει ο ¨ραλλάκιας¨...ωραία η παραμύθα αλλά ο δράκος.....έφυγε! Και τι θα κάνουμε τώρα χωρίς δράκους....βλέπετε οι δράκοι ήσαν μια κάποια...λύσις!
ΑπάντησηΔιαγραφή