ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ Ή ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ,ΤΟ OVERLAP ΔΕΝ ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΑΣΗ ΣΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ SITES ,ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΤΕ ΟΙ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΕΙΤΕ ΟΙ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΟΠΩΣ Η ΠΑΡΑΚΑΤΩ ,ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ.
ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΤΟ ΟΣΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΛΕΓΟΝΤΕ..
Το overlap.gr είχε την ευκαιρία και την χαρά να επισκεφθεί την Σχολή Ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού στην Πεύκη Αττικής και να συζητήσει με τον υπεύθυνο λειτουργίας της και προπονητή των ακαδημιών κ. Γιώργο Αναγνωστόπουλο και να παρακολουθήσει την προπόνηση των παιδιών της γενιάς του 2000. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον κ. Αναγνωστόπουλο για την εγκάρδια φιλοξενεία του και την άκρως επικοδομητική συζήτηση μαζί μας. Ο κ. Αναγνωστόπουλος (παλαίμαχος άσσος της Α’ Εθνικής, προπονητής ακαδημιών και υπεύθυνος της Green Team) αποτελεί, για όσους τον γνωρίζουν, παράδειγμα προς μίμηση για παιδιά και γονείς, κάτι που καταλαβαίνει κανείς από τα πρώτα …δευτερόλεπτα που θα συζητήσει μαζί του.
Στόχος μας ήταν να
γνωρίσουμε από κοντά τη δουλειά που γίνεται στις ελληνικές ακαδημίες ποδοσφαίρου και τι καλύτερο από εκείνες του Παναθηναϊκού, που κατά γενική ομολογία διαθέτουν αρκετά χρόνια εμπειρίας και γνώσεις σε αυτό το κομμάτι του ελληνικού ποδοσφαίρου. Προσπαθήσαμε λοιπόν να θέσουμε ερωτήσεις που κάθε φίλαθλος έχει και να εστιάσουμε (όσο είναι δυνατό) στην τακτική του ποδοσφαίρου σχετικά με τις μικρές ηλικίες.
Overlap.gr: Καλησπέρα κ. Αναγνωστόπουλε. Μπορείτε καταρχάς να μας πείτε κάποια λόγια για τις Σχολές Ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού;
Γ. Αναγνωστόπουλος: Καλησπέρα σας. Οι Σχολές Ποδοσφαίρου του Παναθηναϊκού βρίσκονται σε ολόκληρη την Ελλάδα και περιλαμβάνουν πάνω από 6.000 παιδιά και αποτελούν ουσιαστικά ένα Πανελλαδικό δίκτυο ακαδημιών υπό την αιγίδα και με την πιστοποίηση του Παναθηναϊκού. Προσωπικά είμαι υπεύθυνος για την Σχολή Ποδοσφαίρου της Πεύκης Αττικής.
Overlap.gr: Σίγουρα θα γνωρίζετε την κλασική απορία των φιλάθλων σχετικά με τους νεαρούς ποδοσφαιριστές των ακαδημιών: γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί στο έμψυχο δυναμικό των ομάδων; Τι άποψη έχετε για το επίπεδο των νεαρών Ελλήνων παιχτών;
Γ. Αναγνωστόπουλος: Θεωρώ ότι το επίπεδο των νεαρών ποδοσφαιριστών μας είναι πολύ υψηλό και τέτοιο ώστε να αγωνίζονται στις επαγγελματικές ομάδες της Super League. Αυτό που χρειάζεται να γίνει ώστε να αξιοποιηθούν από τις ομάδες είναι απλό: Να δείξουν εμπιστοσύνη και υπομονή στους νέους παίχτες τόσο οι διοικήσεις όσο και οι φίλαθλοι.
Overlap.gr: Όσον αφορά τη λειτουργία και την ανάπτυξη των ακαδημιών στην Ελλάδα, θεωρείτε ότι υπάρχει εξέλιξη τα τελευταία χρόνια;
Γ. Αναγνωστόπουλος: Ναι, σίγουρα. Νομίζω ότι οι περισσότερες ομάδες της Super League έχουν αναπτύξει τα τμήματα των ακαδημιών τους τα τελευταία χρόνια και ειδικά ο Παναθηναϊκός, που όπως γνωρίζουμε είχε θέσει τις βάσεις από πολύ παλιά. Τη τελευταία δεκαετία υπάρχει σημαντική εξέλιξη στις ακαδημίες και πλέον οι ομάδες θα αρχίσουν να μετουσιώνουν το αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης. Επίσης η οικονομική κρίση, που έχει επηρεάσει και το χώρο του ποδοσφαίρου, αποτελεί μια «ευκαιρία» για τους συλλόγους να εμπιστευθούν και να προωθήσουν νέα παιδιά από τις ακαδημίες, κάτι που έχει ήδη αρχίσει να γίνεται.
Overlap.gr: Σχετικά με τις ακαδημίες του Παναθηναϊκού, πως βρίσκετε τα παιδιά. Υπάρχει τμήμα σκάουτινγκ, έρχονται σε σας οι γονείς;
Γ. Αναγνωστόπουλος: Γίνονται και τα δύο. Υπάρχει τμήμα σκάουτινγκ του Παναθηναϊκού που παρακολουθεί παιδιά σε όλη την Ελλάδα και είτε προωθούνται στην ακαδημία της Παιανίας είτε σε κάποια από τις σχολές ποδοσφαίρου. Φυσικά και δεχόμαστε τα παιδιά που οι ίδιοι οι γονείς φέρνουν σε εμάς και είναι χαρά μας να βλέπουμε γονείς που θέλουν να ασχοληθεί το παιδί τους με τον αθλητισμό. Γιατί δε πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν της επαγγελματικής καριέρας που μπορεί να έχει κάποιο παιδί στο μέλλον, το σημαντικότερο είναι ότι τα παιδιά ασχολούνται από μικρή ηλικία με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, βάζουν στη ζωή τους την άθληση και την γυμναστική.
Overlap.gr: Από ποιά ηλικία και μετά μπορεί να διαπιστώσει ένας προπονητής ότι κάποιο παιδί έχει το «ταλέντο» για να ακολουθήσει επαγγελματική καριέρα;
Γ. Αναγνωστόπουλος: Από την ηλικία των 5-6 ετών, οπότε και μπορεί κάποιο παιδί να ξεκινήσει να προπονείται στην σχολή, είναι πιθανό να διαπιστώσουμε ότι έχει «ταλέντο». Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιο παιδί ξεχωρίζει εμφανώς από τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Είναι κάτι που θα έλεγα ότι μπορεί να το δει ο οποιοσδήποτε ακόμα και αν δεν γνωρίζει από ποδόσφαιρο. Όμως αυτό από μόνο του δεν είναι ούτε αρκετό αλλά και ούτε προϋπόθεση για μια επαγγελματική καριέρα.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που παιδιά με ταλέντο δεν μπόρεσαν να κάνουν καριέρα. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που μέσα από την προπόνηση, την δουλειά και τις προσωπικές θυσίες έγιναν επαγγελματίες. Η αγάπη του παιδιού για το ποδόσφαιρο είναι βασικό συστατικό για να μπορέσει να επιτύχει στο χώρο του ποδοσφαίρου, για μένα το κυριότερο από όλα. Πρέπει να έχει δυνατή θέληση για αυτό που κάνει, διότι για να ξεχωρίσει κανείς σε επαγγελματικό επίπεδο χρειάζονται θυσίες σε όλα τα επίπεδα της ζωής ενός παιδιού.
Overlap.gr: Ας μιλήσουμε λίγο για την τακτική στα μικρά παιδιά. Τι μπορεί να μάθει ένα παιδί και τι εφαρμόζετε εσείς;
Γ. Αναγνωστόπουλος: Στις μικρές ηλικίες (μέχρι 12-13 ετών) προσπαθούμε να διδάξουμε την τακτική του ποδοσφαίρου μέσα από το παιχνίδι. Άλλωστε μέχρι τότε τα παιδιά είναι σημαντικό να παίζουν, ενώ όποια άσκηση γίνεται στη προπόνηση αποσκοπεί στην βελτίωση της τεχνικής τους. Κατά την διάρκεια του παιχνιδιού προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά που πρέπει να κινούνται μέσα στο γήπεδο ανάλογα με την θέση που αγωνίζονται, τις τοποθετήσεις δηλαδή, κάτι που αν και δεν καταλαβαίνουν γιατί ισχύει θα τους γίνει εμφανές σε μεγαλύτερη ηλικία. Κατά την διάρκεια των ασκήσεων τα παιδιά εξασκούνται στην βελτίωση της τεχνικής, δηλαδή στη πάσα, στη ντρίπλα, στο κοντρόλ κτλ.
Overlap.gr: Σχετικά με την φυσική κατάσταση ενός παιδιού των ακαδημιών, από ποιά ηλικία και μετά πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το πολύ σημαντικό κομμάτι του σύγχρονου ποδοσφαίρου;
Γ. Αναγνωστόπουλος: Από την ηλικία των 12 ετών και μετά ασχολούμαστε περαιτέρω με την φυσική κατάσταση των ποδοσφαιριστών. Όπως είπαμε και παραπάνω, μέχρι εκείνη την ηλικία τα παιδιά πρέπει απλά να χαίρονται το παιχνίδι και να αποκτούν μέσα από αυτό τακτικές γνώσεις. Από εκεί και πέρα πρέπει να ξεκινά εξειδικευμένη εκγύμναση για τις απαιτήσεις του ποδοσφαίρου και τις εκάστοτε απαιτήσεις της θέσης που αγωνίζεται κάποιο παιδί.
Overlap.gr: Σε αυτές τις ηλικίες, μπορεί η ποδοσφαιρική φιλοσοφία ενός προπονητή να επηρεάσει την εξέλιξη των παιδιών;
Γ. Αναγνωστόπουλος: Νομίζω πως ναι. Υπάρχουν πράγματα μέσα στη προπόνηση που μπορεί να εμφυσήσει ο εκάστοτε προπονητής στα παιδιά του. Για παράδειγμα, εγώ επιμένω πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας σε όλα τα σημεία του γηπέδου. Ζητάω πάντα από τον τερματοφύλακα να προσπαθεί να πασάρει τη μπάλα στους αμυντικούς του και όχι να την διώχνει, ενώ παράλληλα πρέπει οι αμυντικοί να προσπαθούν να πάρουν καλή θέση για να υποδεχθούν την πάσα. Τέτοιες λεπτομέρειες στην προπόνηση και η επιμονή σε αυτές, θεωρώ ότι ουσιαστικά διαμορφώνουν μια ποδοσφαιρική φιλοσοφία στα παιδιά.
Overlap.gr: Το ελληνικό πρωτάθλημα και το ελληνικό ποδόσφαιρο εν γένει, χαρακτηρίζεται από την προσήλωση των ομάδων στην καλή αμυντική λειτουργία, με τις περισσότερες ομάδες να προτιμούν τον βαθμό της ισοπαλίας ειδικά εναντίον καλύτερων ομάδων. Αυτή η νοοτροπία πιστεύετε ότι είναι και «προϊόν» της δουλειάς που γίνεται στις μικρές ηλικίες; Εσείς τι αντιμετώπιση έχετε πάνω σε αυτό το ζήτημα;
Γ. Αναγνωστόπουλος: Πράγματι βλέπουμε στην Ελλάδα πολλούς προπονητές να αντιμετωπίζουν τους αγώνες με «φόβο», προσπαθώντας να «κλέψουν» έστω το βαθμό της ισοπαλίας. Στο ποδόσφαιρο δεν πρέπει να υφίσταται ο «φόβος», όμως αυτό είναι και κάτι που επιβάλλεται από διοικήσεις ακόμη και φιλάθλους. Δυστυχώς το θέαμα και η απόδοση περνούν σε δεύτερη μοίρα… Όσον αφορά τη δική μου δουλειά εδώ στη σχολή ποδοσφαίρου, προσπαθώ να επικεντρώνομαι στην σωστή λειτουργία της ομάδος και όχι στο τελικό αποτέλεσμα. Σημασία έχει να μάθουν τα παιδιά να αγωνίζονται σωστά, προσπαθώντας να εφαρμόσουν αυτά που μαθαίνουν στη προπόνηση και όχι να απασχολούνται με το τελικό αποτέλεσμα.
Θεωρώ πολύ σημαντικό κομμάτι στις ομάδες μου (όπως και στις επαγγελματικές ομάδες) το «κλίμα» που υπάρχει μέσα σε αυτές. Οι σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των μελών μιας ομάδας – ακόμα και οι σχέσεις μεταξύ των γονέων στις παιδικές ομάδες – έχουν μεγάλη επίδραση στην λειτουργία ενός συνόλου. Προσπαθώ πολύ στο να υπάρχει καλό κλίμα μεταξύ των παιδιών και των γονέων, προσπαθώ να χαίρονται το παιχνίδι και να νιώθουν την ομάδα ως παρέα και τους συμπαίκτες τους ως φίλους τους. Άλλωστε υπάρχουν τρανταχτά παραδείγματα στο ποδόσφαιρο, όπως η Εθνική μας ομάδα το 2004, ο Παναθηναϊκός του Ρότσα το 1995 ακόμα και η σημερινή Μπαρτσελόνα, που οφείλουν σε μεγάλο βαθμό τις επιτυχίες τους στις πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών.
Overlap.gr: Επί τη ευκαιρία της περίφημης ομάδας της Μπαρτσελόνα και των ακαδημιών της, γίνεται πολύ λόγος για την ομοιογένεια όλων των ποδοσφαιρικών τμημάτων ενός συλλόγου από τις ακαδημίες μέχρι την επαγγελματική ομάδα, σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού. Συμφωνείτε με αυτό; Είναι κάτι που πρέπει να γίνεται; Είναι εφικτό στην Ελλάδα;
Γ. Αναγνωστόπουλος: Και βέβαια συμφωνώ και πιστεύω ότι είναι κάτι πάρα πολύ σωστό. Είναι ιδανικό να μπορεί ένας παίχτης των ακαδημιών να αγωνίζεται για πρώτη φορά με την ανδρική ομάδα και να γνωρίζει επακριβώς τον τρόπο παιχνιδιού. Όμως για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει πρώτα από όλα μια ποδοσφαιρική φιλοσοφία σε όλα τα τμήματα ενός συλλόγου. Όσον αφορά τη χώρα μας, θα πρέπει οι προσλήψεις των προπονητών και των τεχνικών επιτελείων να γίνονται με αυτό το κριτήριο, αν φυσικά θέλει ο σύλλογος να διατηρεί μια τέτοια ομοιογένεια.
Overlap.gr: Ευχαριστούμε πολύ κ. Αναγνωστόπουλε για την συζήτηση μαζί σας και σας ευχόμαστε καλή συνέχεια και επιτυχίες στο μέλλον.
Γ. Αναγνωστόπουλος: Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.
Εκ μέρους της ομάδας του overlap.gr πιστεύουμε η παραπάνω συζήτηση να έλυσε ορισμένες απορίες σχετικές με την λειτουργία των ακαδημιών στην Ελλάδα. Περιμένουμε τα σχόλιά σας, καθώς και τυχόν ερωτήσεις που εσείς θα θέτατε σε έναν προπονητή ακαδημιών (και δεν τις θέσαμε), με απότερο σκοπό να το πράξουμε σε κάποια μελλοντική συζήτηση.
http://www.overlap.gr/?p=14739
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου