Ο Πελεγκρίνι παρέταξε μια ομάδα με σαφώς πιο
αμυντικογενείς προσανατολισμούς σε σχέση με το πρώτο ματς. Έδωσε τη μπάλα στον Παναθηναϊκό, τον άφησε να ανοιχτεί και προσπάθησε να χτυπήσει στην κόντρα. Χαρακτηριστικό της Ισπανικής ομάδας ήταν η τελική εντύπωση που άφηνε στο γήπεδο. Γενικότερα φαινόταν σαν να μην ζορίστηκε να αντιμετωπίσει τους πράσινους και ο Πελεγκρίνι πιθανότατα πέρασε ένα ήρεμο βράδυ στο ΟΑΚΑ.
Ο έλεγχος του ρυθμού και ο έξτρα παίκτης του Πελεγκρίνι
Η τακτική που επέλεξε ο κόουτς των Ανδαλουσιανών περιελάμβανε έναν ξεκάθαρο επιθετικό με αυξημένη κινητικότητα (Φαμπρίς) και ένα παίκτη που τον πλαισίωνε σε πιο υποστηρικτικό ρόλο. Στη συγκεκριμένη θέση πάτησαν περισσότερο οι Χοακίν και Ίσκο που κινούνταν συνήθως διαγώνια, υποστηρίζοντας την κυκλοφορία στις πλευρές για να δώσουν τον έξτρα παίκτη, αφήνοντας τον Τουλαλάν να προωθηθεί στους χώρους τους. Επιπλέον, τα overlap των μπακ έβγαζαν τρίτο παίκτη στο χώρο παγιδεύοντας τα μπακ του ΠΑΟ που είχαν βοήθειες μόνο από τα χαφ, αφού οι τρείς προωθημένοι (Λάζος, Σισοκό και Φορναρόλι) είχαν σαφής εντολές για μη επιστροφές.
Η Μάλαγα υπερφορτώνει της πλευρές με τον παίκτη που κινείται πίσω από τον Φαμπρίς να βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη μπάλα |
Επιπλέον, ο Πελεγκρίνι επέλεξε να παίξει 4-4-2 στην άμυνα προωθώντας πάντα έναν παίκτη δίπλα στον Φαμπρίς και προσπάθησε να πιέσει τον άξονα του ΠΑΟ για να τρέξει το ματς (πράγμα που πέτυχε), βγάζοντας έτσι τον ΠΑΟ εκτός ρυθμού.
Το τυπικό 4-4-2 του Πελεγκρίνι σε οργανωμένη άμυνα |
Το λάθος πρέσινγκ και οι μεγάλες αποστάσεις
Ο Φερέιρα κατέβηκε με ένα τυπικό 4-3-3 με… “συντηρητική επιθετικότητα”. Προσπάθησε να ελέγξει το ματς ασκώντας pressing στις πρώτες μπάλες της Μάλαγα, αλλά η ποιότητα των χαφ των Ισπανών δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να το πετύχει. Επιπλέον:
- Ζήτησε από τα μπακ του να “παίρνουν μέτρα”
- Προσπάθησε (ανεπιτυχώς)να κρατήσει το ρυθμό του ματς χαμηλά
Σχόλιο: Χαρακτηριστικό είναι το στατιστικό του ημιχρόνου που δίνει κατοχή 60-40 υπέρ του ΠΑΟ, με τους πράσινους να έχουν ελάχιστη ουσιαστική επιθετικότητα, σε ένα ματς με αρκετά καλό ρυθμό.
- Ζήτησε να περνάει η πρώτη μπάλα από τον Κατσουράνη
- Έδωσε εντολές για κάλυψη των αντίπαλων μπακ από τους Ζέκα και Βιτόλο αφήνοντας τους Λάζο και Σισοκό ψηλά.
Το τελευταίο δημιούργησε και το μεγάλο πρόβλημα στην ανάπτυξη του ΠΑΟ αφού οι αποστάσεις της επιθετικής και της μεσαίας γραμμής ήταν αρκετά μεγάλες ακόμα και στο set παιχνίδι για τους πράσινους. Κάπου εκεί ο Παναθηναϊκός “σήκωσε” τη μπάλα σημαδεύοντας τον… Φορναρόλι και η επιθετική λειτουργία του ΠΑΟ έδειχνε “ξεκούρδιστη”.
Οι μεγάλες αποστάσεις των Βιτόλο, Ζέκα και Κατσουράνη από την επιθετική τριάδα |
Η μεταφορά του Σισοκό στον άξονα βελτίωσε την εικόνα του ΠΑΟ στο 2ο ημίχρονο αφού ο Ζέκα δεν ανταπεξήλθε των περιστάσεων. Καθαρή ευκαιρία όμως δεν έκανε ο Παναθηναϊκός αφού όσο ο χρόνος περνούσε τόσο οι παίκτες του έχαναν την αυτοπεποίθησή τους και έδειχναν σημάδια έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης.
Συμπέρασμα
Ο Πελεγκρίνι έχει στα χέρια του μια ομάδα πολύ πιο έτοιμη και πιο καλή από τον Παναθηναϊκό. Με τον αέρα του 2-0 διαχειρίστηκε το ματς άψογα, κράτησε – όσο χρειάστηκε – την μπάλα με ευκολία, και κράτησε τον Παναθηναϊκό μακριά από την εστία του Καμπαγιέρο για 45 λεπτά. Από κει και πέρα όλα ήταν εύκολα γι αυτόν, που άξια προκρίνεται στους ομίλους του Champions League.
Ο Φερέιρα θέλησε να συνδέσει το κέντρο με την επίθεσή του με τον Κάρλος Ζέκα σε πολυσύνθετο ρόλο. Η έμπνευση του Πορτογάλου κρίνεται ατυχής αφού ο Ζέκα δεν δικαιολόγησε με την παρουσία του και – δικαίως – αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο. Η ποιότητα της Μάλαγα δεν άφηνε εξ αρχής πολλές πιθανότητες στον Παναθηναϊκό, αλλά σε αυτά τα ματς φαίνεται πως ο παίκτης άξονα που θα συνδέσει τα χαφ με τη γραμμή κρούσης, “ψάχνεται” κάπου στο ρόστερ.
http://www.overlap.gr/panathinaikos-malaga-0-0-chamenos-ston-rithmo/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου