Σε συνέχεια των προηγούμενων σαιζόν, θα αναδημοσιεύεται η τακτική ανάλυση του Overlap.gr για τους αγώνες του Παναθηναϊκού. Άκρως ποδοσφαιρικά και ενδιαφέροντα άρθρα που μας βοηθούν όλους να κατανοήσουμε κάποια στοιχείου του παιχνιδιού που ίσως να μην τα βλέπουμε με γυμνό μάτι.
Πχ πόσοι ισχυρίστηκαν ότι ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε καλύτερος στο ματς της Νέας Σμύρνης από το παιχνίδι με τον Παναιτωλικό;
Αναλυτικά η ανάλυση του ματς του προηγουμένου Σαββάτου:
Όταν σε μία ομάδα που κτίζεται από το μηδέν οι νίκες σκεπάζουν τα αρνητικά και οι ήττες τα θετικά, τότε κάνεις μία τρύπα στο νερό. Ο Παναθηναϊκός σε κάποιες λειτουργίες του (στη επιθετική φάση) ήταν βελτιωμένος σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι. Δουλεύει σωστά με βάση τα όπλα που διαθέτει και τις συνθήκες και σε βάθος χρόνου θα βρει τον δρόμο του. Όπως και ο » τελειωμένος» πριν αρχίσει καν το πρωτάθλημα Πανιώνιος.
Σχηματισμοί-τακτικές κινήσεις
Με την ίδια λογική και φιλοσοφία οι πράσινοι, 1-4-3-3 ολλανδικού τύπου που προσπαθεί να εφαρμόσει πιστά ο προπονητής τους:
- ενέργειες ανάπτυξης από τις πρώτες ζώνες άμυνας, με στόχο η μπάλα να φτάσει με ασφάλεια στη μεσαία γραμμή.
- έμφαση στην δημιουργία παιχνιδιού από τα άκρα.
- άμεση πίεση στον αντίπαλο όταν χαθεί η κατοχή.
Με την γνωστή και πετυχημένη συνταγή που δίνει το ισορροπημένο 1-4-5-1 για τον Πανιώνιο που του προσέφερε:
- κάλυψη από τα άκρα, ικανοποιητικό αριθμό παικτών πίσω από την μπάλα όταν η κατοχή ήταν στον αντίπαλο.
- ασφαλή ανάπτυξη στην φάση κατοχής-που χαρίζει και ασφάλεια στην αμυντική λειτουργία με τη σωστή διάταξη των παικτών σε σχέση με το πλάτος και βάθος του αγωνιστικού χώρου.
- βοήθεια στον άξονα τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά με την διαγώνια κίνηση του επιθετικού (τόσο στην επιθετική όσο και στην επιθετική λειτουργία) πίσω από τον κεντρικό επιθετικό.
Οι επικίνδυνες επιθέσεις του Παναθηναϊκού |
Το πρόβλημα, οι λύσεις-και οι καθοριστικές μονομαχίες
Το πρόβλημα που έθεσε ο τεχνικός του Πανιωνίου-μετά το αναγνωριστικό πρώτο διάστημα-λύθηκε αρκετά ικανοποιητικά από τον τεχνικό του Παναθηναϊκού: η πίεση στον Μέντεζ, έδωσε στον καλό χειριστή της μπάλας Κουτρουμπή το δικαίωμα να ανεβαίνει αρκετά ψηλά. Ακόμα και να προωθείται δημιουργώντας υπεραριθμίες που βοήθησαν τους πράσινους. Σε τέτοιο βαθμό που στο πρώτο μισάωρο να πέτυχαν φτάνουν αρκετές φορές έξω από την περιοχή του Πανιωνίου, με καλές προϋποθέσεις.
Πέρα από το ότι για μία ακόμα φορά έλειπαν οι λύσεις στην δεύτερη ζώνη άμυνας-η λύση στο αρχικό πρόβλημα, επέφερε ένα ακόμα στον Παναθηναϊκό: την κούραση του ετοιμοπόλεμου Κουτρουμπή σε σχέση με τον παρτενέρ του στην αμυντική γραμμή Σίντελφελντ. Με αυτό τον τρόπο η κερδισμένη μονομαχία ήταν εύκολη υπόθεση για τον εκπληκτικό Αραβίδη….όπως και κερδισμένη μονομαχία στο δεύτερο γκολ, με δύο μάλιστα παίκτες αντίπαλους του Κολοβού που »σκότωσε» τα όνειρα του Παναθηναϊκού.
Που προηγουμένως και με την είσοδο ενός κλασικού πλέον κεντρικού επιθετικού στο γήπεδο κατάφερε να »γεμίσει» τη περιοχή του Πανιωνίου, να μοιράζεται η μπάλα με σωστό τρόπο στα άκρα στην δεύτερη ζώνη επίθεσης. Δημιούργησε επικίνδυνες επιθέσεις και κλασικές ευκαιρίες. Χάθηκαν οι ευκαιρίες-χάθηκε και το παιχνίδι.
Συμπέρασμα
Στο γήπεδο της Νέας Σμύρνης είχαμε την κόντρα δύο διαφορετικών τρόπων προσέγγισης του ποδοσφαίρου-και όχι μόνο. Αυτή που στην ουσία χωρίζει στα δύο και το ποδόσφαιρο με μικρές αποκλίσεις παγκόσμια. Και αποτυπώθηκε εξαιρετικά στο πρόσωπο των προπονητών και των ομάδων τους με τη μορφή που παρουσιάστηκαν.
Η πρώτη σκέψη λέει πως αποκλειστικός στόχος είναι η επιβίωση, μέσω της νίκης και σίγουρα της « μη ήττας». Που θα επέλθει με σωστή χρήση-τακτική αντιμετώπιση βάση των συνθηκών, του αντίπαλου και κυρίως με βάση τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των «εργαλείων» της ομάδας.
Η δεύτερη σκέψη λέει πως έχω συγκεκριμένο τρόπο εκπαίδευσης-καθοδήγησης των παικτών, με φιλοσοφία της προόδου του συνόλου: αν έρθει το αποτέλεσμα με αυτό τον τρόπο έχει επιτευχθεί το τέλειο. Έως τότε οι ήττες είναι χρήσιμα μαθήματα που αν αξιολογηθούν σωστά, σε βάθος χρόνου ο σύλλογος θα βρεθεί ένα σκαλοπάτι πάνω από τους αντίπαλους του.
Αν θέσουμε το κουίζ τώρα-ποιος τρόπος σκέψης χαρακτήρισε την κάθε ομάδα; η απάντηση νομίζω είναι εύκολη. Το αποτέλεσμα ήταν ξεκάθαρο. Μία μικρή βοήθεια; Η ομάδα με τον πιο έμπειρο-σοφό τεχνικό σαφώς ακολούθησε τον πρώτο τρόπο. Αυτό που μένει να απαντηθεί -και είναι πραγματικά άξιο να παρακολουθήσει κανείς….Ταιριάζει ο δεύτερος τρόπος σκέψης στον οργανισμό, και την φιλοσοφία του Παναθηναϊκού;
Πολύ ενδιαφέρον κείμενο !
ΑπάντησηΔιαγραφήγενικα το συγκεκριμενο ειναι αρκετα ενδιαφερον site...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι προσωπική μου θέση, μακάρι να ισχύει στον Γιάννη Αναστασίου ο δεύτερος τρόπος σκέψης και να θυσιάσει κάποια αποτελέσματα προς χάριν της ομαδικής αλλαγής και συγκεκριμένης νοοτροπίας που προσπαθεί να επιτύχει. Είναι ρίσκο και με πολλές πιθανότητες να καεί -στην Ελλάδα- αλλά δεν έχουμε να χάσουμε στην παρούσα φάση τίποτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌπως πολύ σημαντικό ότι όλες οι βαθμίδες ποδοσφαιρικών μας ομάδων θα αγωνίζονται με τα ίδια συστήματα και την ίδια ποδοσσφαιρική νοοτροπία. Πολύ σημαντικό.