Tα ντοκουμέντα του χρέους της ΠΑΕ Ολυμπιακός στο Ελληνικό κράτος (pics)


Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 η Ελλάδα συγκλονιζόταν από το «σκάνδαλο Κοσκωτά».

Μια πολύκροτη υπόθεση που τάραξε συθέμελα τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ενώ μοιραία είχε και αθλητικές προεκτάσεις, αφού ο μέχρι εκείνη τη στιγμή πανίσχυρος οικονομικός παράγοντας του τόπου, Γιώργος Κοσκωτάς, ήταν ιδιοκτήτης και πρόεδρος του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού.

Η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ βρέθηκε
εγκλωβισμένη μέσα στο ντόμινο των οικονομικών-δικαστικών εξελίξεων που αφορούσαν την αμαρτωλή «Τράπεζα Κρήτης».

Και οι Κυβερνήσεις της εποχής, υπό το μεγάλο βάρος του πολιτικού κόστους, έδειξαν διάθεση να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό να βρει -σε άλλες περιπτώσεις μόνιμες και σε άλλες πρόσκαιρες-λύσεις.

Οι σχετικές κινήσεις ξεκίνησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, πριν καν η δίκη του Κοσκωτά φτάσει στο ακροατήριο. Στην πορεία του χρόνου ακολούθησαν κι άλλες. Όπως και μια σειρά δικαστικών αποφάσεων.


Οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου στις ΠΑΕ

Ο Υπουργός Οικονομικών Ι. Παλαιοκρασσάς (το 1990 λίγο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Κοσκωτά) εξέδωσε την υπ' αριθ. 2077684/18014/0025/1990 υπουργική απόφαση που αφορούσε τέσσερις ΠΑΕ: Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Καστοριά, Βέροια, οι οποίες φέρονταν ως οφειλέτριες της Τράπεζας Κρήτης. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το Ελληνικό Δημόσιο παρείχε για τις προαναφερθείσες ΠΑΕ εγγύηση ύψους 2.940.000.000 δισεκατομμυρίων δραχμών, εκ των οποίων 2.600.000.000 δισεκατομμύρια παρασχέθηκαν υπέρ της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Δηλαδή με απλά λόγια ορίστηκε ότι σε περίπτωση που κρινόταν τελεσιδίκως ότι οι συγκεκριμένες ΠΑΕ οφείλουν ποσά στην Τράπεζα Κρήτης και δεν θα τα έδιναν θα τα κατέβαλε το δημόσιο!

Στην ίδια υπουργική απόφαση υπήρχε η ρητή πρόβλεψη πως: «το Ελληνικό Δημόσιο δεν εγγυήθηκε υπέρ των ΠΑΕ για χρέη τους έναντι της Τράπεζας Κρήτης γενικώς και αορίστως, αλλά μόνο για χρέη που θα προέκυπταν από αγωγές της Τράπεζας Κρήτης που είχαν ήδη ασκηθεί, όταν εκδόθηκε η υπουργική απόφαση».

Επίσης από την ίδια υπουργική απόφαση ορίστηκε ότι το δημόσιο θα υπέγραφε σύμβαση με τις ΠΑΕ Ολυμπιακός, Πανιώνιος, Καστοριά, Βέροια, με την οποία οι προαναφερθείσες ΠΑΕ α) προς εξασφάλιση των χρημάτων της εγγύησης του Δημοσίου, θα εκχωρούσαν άμεσα και μέχρι την τελεσιδικία των αποφάσεων υπέρ της Τράπεζας Κρήτης, το 20% των κάθε είδους ακαθάριστων εσόδων τους υπέρ του δημοσίου, καταθέτοντας τα σχετικά ποσά με την παρέλευση 10ημέρου από τη λήξη κάθε μήνα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και β) μετά την τελεσιδικία των αποφάσεων υπέρ της τράπεζας Κρήτης, θα εκχωρούσαν κατά τα ως άνω το 60% των ακαθάριστων εσόδων τους.

Δεν έγινε ποτέ γνωστό αν κάποια από τις συγκεκριμένες ΠΑΕ εκχώρησε κάποιο ποσό υπέρ του ελληνικού δημοσίου, αλλά ούτε και αν όντως υπογράφηκε η προβλεπόμενη σύμβαση μεταξύ των ΠΑΕ και του δημοσίου!

Διάταξη του δημοσίου κατά του... δημοσίου!

Μετά την υπουργική απόφαση (1990) ακολούθησε το 1993 ένα άρθρο νόμου, σύμφωνα με το οποίο ορίστηκε ότι: «Οφειλές των Π.Α.Ε. υφιστάμενες κατά τη δημοσίευση του παρόντος προς τράπεζες οι οποίες θα επιδικαστούν ύστερα από αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, καταβάλλονται από το Δημόσιο μέχρι του ποσού για το οποίο έχει παρασχεθεί εγγύηση εκ μέρους αυτού, για τις οφειλές αυτές σύμφωνα με την Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών 2077684/18014/0025/1990 (ΦΕΚ 796 Β`) χωρίς δικαίωμα αναγωγής του σε βάρος της Π.Α.Ε..»

Επί της ουσίας το ελληνικό δημόσιο θέσπισε διάταξη, με την οποία καταργούσε την προηγούμενη υπουργική απόφαση, η οποία όριζε όχι μόνο τα χρήματα που θα εισέπραττε, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα τα εισέπραττε! Και αυτό διότι η πρόσθεση του συγκεκριμένου άρθρου σήμαινε ότι απαγορεύει στον εαυτό του τη δυνατότητα να εισπράξει από τις ως άνω ΠΑΕ τα χρήματα της εγγύησης, τα οποία θα υποχρεωνόταν να καταβάλλει για λογαριασμό τους στην Τράπεζα Κρήτης!

Η... λεπτομέρεια που δεν πρόσεξαν ούτε οι δικαστές, ούτε ο δικηγόρος του δημοσίου!
Το 1989 (19/12) η Τράπεζα Κρήτης άσκησε αγωγή εναντίον της ΠΑΕ Ολυμπιακός ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά ζητώντας 608.000.000 δρχ, 8.125.000 DEM και 1.050.000 CHF. Αγωγή που έγινε εξ ολοκλήρου δεκτή, σύμφωνα με την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά. Πολύ σημαντική λεπτομέρεια: η συγκεκριμένη αγωγή (1989) επί της ουσίας εξηγεί και την έκδοση της υπουργικής απόφασης το 1990, η οποία ανέφερε ότι «το Ελληνικό Δημόσιο δεν εγγυήθηκε υπέρ των ΠΑΕ για χρέη τους έναντι της Τράπεζας Κρήτης γενικώς και αορίστως, αλλά μόνο για χρέη που θα προέκυπταν από αγωγές της Τράπεζας Κρήτης που είχαν ήδη ασκηθεί, όταν εκδόθηκε η υπουργική απόφαση».

Το 1992 ακολούθησε η δεύτερη αγωγή της Τράπεζας Κρήτης κατά της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Συγκεκριμένα η αγωγή κατατέθηκε στις 8 Ιουλίου του 1992 και σύμφωνα με αυτήν η Τράπεζα Κρήτης ζητούσε να αναγνωριστεί πως η «ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ οφείλει να της καταβάλλει 2.973.017 δολ. ΗΠΑ, 3.221.391 Γερµανικά Μάρκα, 150.000 Ολλανδικά φιορίνια και 2.210 Ελβετικά Φράγκα». Χρήματα τα οποία ο Κοσκωτάς είχε υπεξαιρέσει από την Τράπεζα Κρήτης και χρησιμοποιήθηκαν για την μεταγραφική ενίσχυση του Ολυμπιακού.

Η «ερυθρόλευκη» ΠΑΕ άσκησε προσεπίκληση και αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου ζητώντας να υποχρεωθεί (το ελληνικό δημόσιο) να της καταβάλλει, όποιο ποσό υποχρεωθεί να πληρώσει στην Τράπεζα Κρήτης μέχρι τα 2.600.000.000 δισεκατομμύρια δραχμές για τα οποία το ελληνικό δημόσιο είχε εγγυηθεί, βάση της υπουργικής απόφασης που αναφέραμε παραπάνω.

Επί της δεύτερης αγωγής εκδόθηκε οριστική απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πειραιά (υπ' αριθμόν 5019/2010), το οποίο έκανε δεκτή την αγωγή της Τράπεζας Κρήτης. Σύμφωνα με την απόφαση αναγνωρίστηκε ότι η ΠΑΕ Ολυμπιακός «οφείλει να καταβάλλει αποζημίωση στην Τράπεζα Κρήτης».

Τα δεδομένα σήμερα

Παρ' όλα αυτά, η υπόθεση δεν σταμάτησε εκεί. Στην πορεία του χρόνου οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ του... τριγώνου δημοσίου-Τράπεζας Κρήτης-ΠΑΕ Ολυμπιακός συνεχίστηκαν και φτάσαμε στο σήμερα, δηλαδή περίπου 25 χρόνια μετά με τα δεδομένα να έχουν ως εξής: ο Άρειος Πάγος έχει αποφασίσει τελεσίδικα ότι ο Ολυμπιακός οφείλει 608.000.000 δραχμές και 8.125.000 γερμανικά μάρκα συν τους νόμιμους τόκους στην Τράπεζα Κρήτης που βρίσκεται υπό καθεστώς εκκαθάρισης από το Δημόσιο. Την Πέμπτη ξεκίνησε στο Τριμελές Εφετείο Πειραιά η εκδίκαση της αγωγής της Τράπεζας Κρήτης κατά του Ολυμπιακού και της ανταγωγής του Ολυμπιακού προς την Τράπεζα Κρήτης, η οποία αφορά το ποσό των 1.050.000 ελβετικών φράγκων.

Τα συγκεκριμένα χρήματα φέρονται να σχετίζονται με τη μεταγραφή του Αγάπιου Καλταβερίδη.








Σχόλια