Αναλυτικά η συνέντευξη που παραχώρησε ο Ζιλμπέρτο Σίλβα στο Gazzetta,gr:
Αποχώρησες από τον Παναθηναϊκό τον Δεκέμβριο έχοντας συμβόλαιο για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα. Γιατί αποφάσισες να φύγεις;
«Ήταν αρκετά σαφής ο λόγος. Στην αρχή μίλησα στον πρόεδρο του Παναθηναϊκού, όπου είχαμε μία καλή κουβέντα, αλλά μόλις έφτασα στον σύλλογο τα πράγματα λειτούργησαν διαφορετικά.
Ήρθα στον σύλλογο γεμάτος προσδοκίες, αλλά αντ' αυτού βρήκα πολλές δυσκολίες ιδιαίτερα στην εφαρμογή των ιδεών και του οράματος που είχα για την ομάδα για το οποίο είχα μιλήσει στον πρόεδρο.
Δεν πήρα όσα χρειαζόμουν για να εφαρμόσω τις ιδέες μου στον σύλλογο. Είναι για οποιονδήποτε δύσκολο να κάνει κάτι εάν δεν τον υποστηρίξουν. Ξόδεψα πολύ ενέργεια σε αυτό, αλλά στο τέλος της ημέρας αισθανόμουν πως δεν υπήρχε πρόοδος. Αυτός ήταν ο λόγος. Κουράστηκα να δουλεύω και να ξαναδουλεύω δίχως να υπάρχει αντίκρισμα».
Υπέγραψες τον περασμένο Μάιο στον Παναθηναϊκό. Τι σου είχε πει ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού εκείνη την εποχή;
«Μου είπε πως χρειαζόταν βοήθεια και πως με ήθελε στην διοίκηση. Με ήθελε να βελτιώσουμε την ομάδα φέρνοντας την εμπειρία μου και βοηθώντας με τις ιδέες μου.
Ήταν παράξενο όμως γιατί ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν όλες οι ιδέες που έφερα στον σύλλογο. Μίλησα αρκετές φορές με τον πρόεδρο και τον ρώτησα τι ακριβώς χρειάζεται ο σύλλογος;
Ήθελαν τις ιδέες μου η απλά την εικόνα μου; Δεν πήρα ποτέ απάντηση. Κουράστηκα να δουλεύω και να μην βλέπω αποτελέσματα.
Ήταν δύσκολο να λειτουργήσει σωστά και να λάβω την υποστήριξη που ήθελα για την ανάπτυξη της ομάδας».
Ποιο ήταν το όραμα σου για τον Παναθηναϊκό;
«Απ' όσα είχα καταλάβει ο Παναθηναϊκός είχε πληγεί οικονομικά, όχι μόνο ως σύλλογος, αλλά και από την κρίση στην Ελλάδα.
Δεν πήγα να κάνω κάτι τρελό που θα επηρέαζε την οικονομική κατάσταση της ομάδας. Ήθελα απλά και αποτελεσματικά μέτρα για να αλλάξω την φιλοσοφία.
Ήθελα να εφαρμόσω μία επαγγελματική φιλοσοφία στον σύλλογο. Απλή αλλά επαγγελματική. Ήταν δύσκολο όμως να φέρω αυτό τον επαγγελματισμό. Πέρα από αυτό, ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν καλύτερη εσωτερική δομή. Η πρώτη ομάδα, η ακαδημία κτλ. Δεν συνδέονται.
Όλοι στο κλαμπ θα πρέπει να σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και να είναι ενωμένοι. Ήθελα η διοίκηση να καταλάβει την σημασία της δουλειάς τους και πως αντανακλά στον αγωνιστικό χώρο».
Με λίγα λόγια ήθελες να κάνεις τον Παναθηναϊκό πιο επαγγελματικό σε διοικητικό επίπεδο;
«Ναι, αυτή ήταν η ιδέα μου, αλλά ήξερα πως δεν θα είναι εύκολο. Θα πρέπει να δουλέψεις βήμα με βήμα και αυτό απαιτεί χρόνο, όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται τους ανθρώπους της ομάδας στο πλευρό σου, ανθρώπους που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο και συνεχίζουν την δουλειά σου όταν δεν είσαι εκεί.
Ήταν δύσκολο να φέρω αυτό τον επαγγελματισμό. Ήταν δύσκολο να κάνω τα πάντα μόνος. Άρχισα να βλέπω πως λειτουργούσε ο σύλλογος τα τελευταία δύο χρόνια για να φέρω ένα όραμα με βάση το τι είχαν κάνει και πως θα μπορούσα να το βελτιώσω.
Προσπάθησα να αποφύγω πολυδάπανες κινήσεις, ώστε να μην ξοδεύουν εάν δεν υπάρχει ανάγκη. Ήταν περίπλοκο».
Θεωρείς πως μερικές φορές ο Αντρέα Στραματσόνι δεν σου επέτρεψε να κάνεις την δουλειά σου επειδή έφερε τους δικούς του παίκτες στην ομάδα;
«Ήταν στην ομάδα πριν από μένα. Ήταν δεμένος με τον πρόεδρο και είχαν μία ισχυρή σχέση. Ήρθα μετά εγώ και τους υποστήριξα. Ο Στραματσόνι ήρθε έξι μήνες πριν από μένα. Προσπάθησα να τον υποστηρίξω, αλλά δεν νομίζω πως με υποστήριξε εκείνος όσο χρειαζόμουν.
Ήμουν αθλητικός διευθυντής, όχι μόνο για να τον υποστηρίξω, αλλά για να υποστηρίξω τον σύλλογο με ιδέες και να βρούμε αποτελεσματικές λύσεις χωρίς να ξοδέψουμε πολλά λεφτά».
Σε γενικές γραμμές ήταν δύσκολη η σχέση σου με τον Στραματσόνι;
«Όχι, ήταν επαγγελματική».
Πως θα χαρακτήριζες το διάστημα της παραμονής σου στον Παναθηναϊκό;
«Ήταν μία πολύ καλή εμπειρία παρόλο που δεν λειτούργησε όπως θα περίμενα και όπως θα ήθελα. Θα μπορούσε να είναι καλύτερα εάν εφάρμοζαν το πλάνο μου, αλλά δεν μετανιώνω για τίποτα. Ήταν η πρώτη μου φορά σε αυτή τη θέση και μαθαίνεις έτσι. Μαθαίνεις μόνο όταν είσαι μέσα στην ομάδα και βλέπεις πως λειτουργεί».
Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση σου δουλεύοντας στην Ελλάδα;
«Η μεγαλύτερη πρόκληση και αυτό αφορά πολλούς συλλόγους στον κόσμο, ήταν πως ο σύλλογος ήθελε αποτελέσματα σήμερα ή ακόμα και χθες εάν αυτό ήταν εφικτό. Τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε πολλά οικονομικά προβλήματα, με πολύ πίεση στο εσωτερικό του, αλλά και πίεση τόσο από τους οπαδούς, όσο και από τον Τύπο.
Ξέρεις, δεν είναι εύκολο όταν δεν σταματάς να έχεις οικονομικές απώλειες ξοδεύοντας χρήματα όταν δεν είναι απαραίτητο να γίνει. Πρέπει να στοχεύεις συγκεκριμένα, αλλά πάντα θα βρεθεί σε οικονομικό κίνδυνο. Αυτό ήταν μεγάλο θέμα για τον Παναθηναϊκό. Δεν είχες τα χρήματα για να κάνεις πολλά πράγματα και να αυξήσεις τον ανταγωνισμό με τον Ολυμπιακό.
Είναι οικονομικά πιο δυνατοί. Υπάρχει πίεση στον Παναθηναϊκό. Πρέπει να είσαι έξυπνος και πρότεινα κάποιες λεπτομέρειες, ώστε να μην ξοδεύονται χρήματα εάν δεν υπάρχει ανάγκη. Δεν λειτούργησε όμως αυτό. Σε κάποιο σημείο, άλλοι άνθρωποι έπαιρναν τις αποφάσεις».
Πιστεύεις θα είναι δύσκολο ο Παναθηναϊκός να καλύψει την διαφορά που υπάρχει με τον Ολυμπιακό ως σύλλογος;
«Δεν θα είναι εύκολο, εάν δεν βρεις έναν επενδυτή που θέλει γρήγορες αλλαγές και να βάλει πολλά χρήματα. Εάν κάποιος μπορεί να το κάνει αυτό μπορεί να λειτουργήσει.
Δεν είναι όμως μόνο θέμα χρημάτων. Εάν δεν έχεις τους κατάλληλους ανθρώπους να δουλέψουν στο κλαμπ, δεν είναι εύκολο να αλλάξει. Στο ποδόσφαιρο θέλουν να γίνονται τα πράγματα πολύ γρήγορα και περιμένουν αποτελέσματα.
Θα πρέπει να κατανοήσετε έναν σύλλογο από τη βάση του μέχρι την κορυφή και αντίστροφα για να γίνει η δουλειά με τον καλύτερο τρόπο. Χωρίς ανθρώπους να βοηθήσουν, όπως σε όλα τα πρότζεκτ θα είναι δύσκολο να υπάρξει βελτίωση».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου