Μ.Αλεξάντερ: «Αν δεν πάρει η Pan Asia τον Παναθηναϊκό, εμείς είμαστε εδώ»


Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη που έδωσε ο Μαρκ Αλεξάντερ, εκπρόσωπος της «Redstone», στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»:


Για το αν η κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί τις νομοθετικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για τον συντελεστή δόμησης: 

«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να το επιτύχει αυτό, μέσα σ’ ένα καθ’ όλα νόμιμο πλαίσιο. Ο κ. Τσίπρας μας έδωσε μία ιδιαίτερα καθαρή εικόνα, στο πως θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε αυτό. Δεν περιμένει, ήδη πιέζει τους συνεργάτες του να φτάσουν στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα χρειαστεί κάποιο διάστημα πάνω σ’ αυτό».

Για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα: 

«Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας. Είναι ένα μεγάλο πρότζεκτ, πολύ σημαντικό για την Ελλάδα κι απ’ τις μεγαλύτερες επενδύσεις στο real estate που έχουμε κάνει οπουδήποτε στην Ευρώπη. Φύγαμε από τη συνάντηση με τον κ. Τσίπρα με πολύ θετική αίσθηση. Έχουμε κάνει σημαντική πρόοδο στην προετοιμασία όσων αφορούν το πρότζεκτ. Ανταλλάξαμε απόψεις με κάθε λεπτομέρεια για το σχέδιο και το τι μπορεί να προσφέρει στην Αθήνα. Συζητήσαμε για τις υποχρεώσεις που έχει η Κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τη συνέχεια στις αθλητικές πτυχές του ΟΑΚΑ και πιστεύουμε πως όλα αυτά μπορούν να δουλέψουν πολύ καλά μαζί. Μιλήσαμε πολύ για τα σπορ -που είναι πολύ βασικό για την Κυβέρνηση- αλλά και για κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε στο “Alive” δύο μεγάλα κέντρα για ελληνικές επιχειρήσεις. Σαν “εκκολαπτήρια” ελληνικών επιχειρήσεων. Στα πρότυπα -ας πούμε- του Σίλικον Βάλεϊ, που έχει φτιαχτεί ένα τεράστιο κέντρο για εταιρίες τεχνολογίας που προσφέρουν δυναμική στην επιχειρηματικότητα μίας χώρας. Το συζητήσαμε πολύ αυτό. Εδώ και περίπου 10 χρόνια είναι δύσκολο να κάνεις κάτι στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Θέλουμε λοιπόν να προσφέρουμε την ευκαιρία σε ελληνικές επιχειρήσεις να αναπτυχθούν σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον, μέσω ενός πολύ πιο κεντρικού πρότζεκτ.

Η ελληνική Κυβέρνηση και η επιχειρηματική κοινότητα στην Ελλάδα το έχουν αποδεχθεί πολύ θετικά. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα. Ναι, υπάρχει η γραφειοκρατία, όμως πιστέψτε με, παντού υπάρχει… Εχουμε βρει πολύ μεγάλη συμπαράσταση απ’ την κυβέρνηση πάνω σ’ αυτό. Κι απ’ τον κόσμο. Τον απλό κόσμο, αλλά και τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, που είναι κάτι εντυπωσιακό. Δεν το περίμενα σε τέτοιο βαθμό».

Για το πλάνο του Athens Alive: 

«Ξεκινήσαμε το πρότζεκτ πριν από περίπου 6 μήνες. Η ιδέα όμως, ξεκίνησε πολύ πιο πίσω. Αναζητούσαμε ένα πρότζεκτ για το θέμα που αντιμετωπίζει συνολικά ο Παναθηναϊκός. Ο κ. Γιαννακόπουλος ήθελε να εξετάσουμε την κατάσταση με τον Superfoods Παναθηναϊκό και το ΟΑΚΑ. Από μία πολύ στρωτή ιδέα και το να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την οικονομική κατάσταση στον σύλλογο γενικότερα, προέκυψε κάτι πολύ μεγαλύτερο. Δουλέψαμε και εξελίξαμε την ιδέα. Βασιστήκαμε στην εμπειρία που είχα από το NBA και μας ενδιέφερε η ένωση των σπορ με τη διασκέδαση. Στις ΗΠΑ είναι πολύ επιτυχημένο αυτό το μοντέλο. Το ΟΑΚΑ, ως αξιοθέατο είναι πολύ ασυνήθιστο. Σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχουν ελάχιστα μέρη σαν το ΟΑΚΑ. Με τέτοια αθλητική κληρονομιά, σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη κι ένα πολύ καλό επίπεδο που και μπορείς να το εξελίξεις. Το να κάνεις λοιπόν κάτι “μικρό”, δεν θα ήταν σωστό σ’ ένα τέτοιο φανταστικό μέρος.

Σαφώς και μας απασχόλησε η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, αλλά γρήγορα νιώσαμε σίγουροι γι’ αυτό που θέλαμε να κάνουμε. Ολο αυτό είναι μακρο-οικονομία. Θέλουμε να επενδύσουμε 1,1 δις € στην ελληνική οικονομία. Μία μεγάλη, σύνθετη επένδυση αθλητισμού-διασκέδασης. Οταν έρχομαι στην Αθήνα και συναντώ Έλληνες φίλους, συζητάμε τις δυνατότητες διασκέδασης έχουν με τις οικογένειές τους. Σ’ αυτό που θέλουμε να φτιάξουμε υπάρχουν πάρα πολλές δραστηριότητες για να περάσει πολύ ωραία μία οικογένεια. Ξέχωρα από το αθλητικό κομμάτι.

Όταν βλέπω το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, στη μορφή που έχει σήμερα, μοιάζει με ένα αθλητικό… τρίγωνο των Βερμούδων. Πας εκεί και βλέπεις έναν τεράστιο φράκτη και… τσιμέντο. Δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, δεν υπάρχουν πολλά πράγματα για να κάνεις σ’ έναν τόσο μεγάλο χώρο. Περπάτησα απ’ το σταθμό του τρένου, μέχρι την άλλη πλευρά του σταδίου και… δεν έχει τίποτα για να κάνεις. Περπατάς απλά ανάμεσα σε καυτό τσιμέντο. Δεν είναι “ζωντανό” (alive) όλο αυτό. Γι’ αυτό ακριβώς ήρθαμε εδώ».

Για τους υπόλοιπους «συμπαίκτες» και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο: 

«Έχουμε ένα πολύ ισχυρό consortium. Η AECOM, είναι ο συμπαίκτης-κατασκευαστής. Μία τεράστια εταιρία, η καλύτερη στον κόσμο, που έχει χτίσει τη NASA κι όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο Δημήτρης (σ.σ. Γιαννακόπουλος), έχει τεράστιο πάθος για τα αθλητικά assets, το μεγαλύτερο από κάθε άλλον που έχω γνωρίσει στην Ελλάδα και είναι ο Νο1 φίλαθλος του Παναθηναϊκού. Πιστεύει πάρα πολύ σ’ αυτό. Εμείς ως Redstone “κατανοούμε” απόλυτα τα σπορ, τις ανάγκες τους και το πώς λειτουργεί το οικονομικό περιβάλλον. Η Bluerock διαχειρίζεται τεράστια ποδοσφαιρικά πρότζεκτς και γήπεδα σ’ όλο τον κόσμο όπως το “Μαρακανά”, είναι πολύ επιδέξιοι, σπεσιαλίστες σ’ αυτό που κάνουν. Η Colliers είναι συνεργάτες μας πάνω στο real estate. Ολοι μαζί έχουμε δημιουργήσει μία εξαιρετική ομάδα για το ΟΑΚΑ».

Για το αν πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί η νομική φόρμουλα προκειμένου η αύξηση του συντελεστή δόμησης να μην «κολλήσει» στο ΣτΕ: 

«Πρέπει να μαθαίνουμε απ’ τα λάθη του παρελθόντος. Η εταιρία μου, ο κ. Γιαννακόπουλος και ο κ. Τσίπρας έχουμε δεσμευτεί να προετοιμάσουμε τα πάντα, για να γίνει αυτή η επένδυση σε σωστές βάσεις. Κι αυτό σημαίνει να διασφαλίσουμε όλα τα νομικά μέρη της. Θέλω να… κοιμάμαι ήρεμος τα βράδια. Δεν πρόκειται να κάνουμε κάτι που θα μας κάνει να… πεταγόμαστε στον ύπνο μας και να επενδύσουμε 1,1 δις € σε κάτι που μπορεί να αμφισβητηθεί στις δικαστικές αίθουσες. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. Ναι, υποθέτω πως όλα μπορούν να αμφισβητηθούν στο δικαστήριο, αλλά πριν κάνουμε την επένδυση, θα είμαστε πρώτα πολύ ήρεμοι με το νομικό μέρος. Το να χτίζεις ένα mall είναι ένα πράγμα. Αλλά εμείς δεν χτίζουμε ένα mall… Χτίζουμε μία ολόκληρη “ζώνη πόλης” βλέποντας 50 χρόνια στο μέλλον. Δεν είναι… αστείο, ένα διαφημιστικό τρικ. Είναι το να κάνουμε την Αθήνα, την Ελλάδα και το “Athens Alive” να αποδείξουν στον κόσμο, πως ένα τέτοιο πρότζεκτ, ναι, μπορεί να γίνει εδώ ακόμα και τώρα. Και να είναι κερδοφόρο. Μπορεί κάποιοι άνθρωποι να έκαναν λάθος πράγματα παλιότερα. Αλλά αυτά πρέπει να γίνουν παρελθόν και το Athens Alive να γίνει το μελλοντικό μοντέλο ανάπτυξης. Θέλουμε να κάνουμε κάτι ξεκάθαρο, νόμιμο και πάνω στα διεθνή standards. Η συνάντηση με τον κ. Τσίπρα μου άφησε αυτή ακριβώς την εντύπωση. Εχουμε κάνει επενδύσεις στην Αγγλία, σπαταλώντας 6-7 χρόνια σε διαφωνίες. Δεν το… φοβόμαστε αυτό. Αν κάποιοι λοιπόν θέλουν να το κάνουν αυτό, να ξέρουν πως ίσως να… θέλουμε να το κάνουμε κι εμείς. Δεν μας φοβίζει. Πάντα θα υπάρχουν άτομα που δεν θα θέλουν το δικό σου πρότζεκτ, πολύ απλά γιατί δεν είναι… δικό τους».

Για την εμπλοκή του Athens Alive στην ΠΑΕ: 

«Θέλουμε να προσφέρουμε ένα σπίτι για τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό. Υπάρχουν κι άλλες ενδιαφερόμενες πλευρές (σ.σ. Pan Asia), μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν τις επόμενες μέρες. Αν δεν πάρουν το κλαμπ, θα επανεκτιμήσουμε τη στάση μας και θα είμαστε εδώ για τον Παναθηναϊκό. Θέλουμε όλος ο Παναθηναϊκός να είναι μέρος του Athens Alive»

Σχόλια